Oslo
‘’Biz Türkler şöyleyiz, böyleyiz’’ diye genellemelerde bulunmaktan kaçınırım ama bazı olaylar ister istemez genelleme yapmanızı zorunlu kılıyor. Söz gelimi; yurt dışında bir güzel bir etkinliğe tanık olduğumuzda ‘’biz daha güzelini yaparız’’der, güzel bir ülkeyi ziyaret ettiğimizde ise sabah akşam eleştirdiğimiz Türkiye, birden bire ‘’ dünyanın en güzel ülkesi ‘’ oluverir.
Bunun son örneğine Oslo yolculuğunda tanık oldum. Kopenhag’dan akşamüstü kalkan gemimiz, sabahın ilk ışıklarıyla, yeşilliklerle bezenmiş, irili ufaklı adaların, dantel gibi işlenmiş küçük koyların arasından bir kuğu süzülerek Oslo’ya doğru yaklaşıyor. Adalarda küçük iskeleler, iskelelere bağlı, adanın ana karayla ulaşımını sağlayan irili ufaklı tekneler… Bu güzel manzarayı daha yakından izlemek üzere güverteye çıkıyorum. Hava güneşli ama rahatsız etmiyor. Gökyüzü masmavi, bulutlar pamuk şekeri gibi oraya buraya dağılmış. Güverte kalabalık. Türklerin bulunduğu guruptan geçkince bir kadın:
-Aaa şekerim! Bizim Göcek buradan kat be kat güzel. Dedi.
‘’Be kardeşim bırak burayı Göcek’ le karşılaştırmayı da etrafı seyret… Burayı görmek için etek dolusu para dökmüşsün, yaşadığın andan zevk al. Bak! Küçük bir teknede geziye çıkmış öğrenciler şarkı söyleyip gemiyi selamlıyorlar; karşılık ver. Martılar gemiye eşlik ediyorlar. Hiç mi boğaz vapuruna binmedin? Onların gemiyle olan yarışını bir parça simitle ödüllendir. ‘’Burası Türkiye değil, simidi nerden bulayım'' diye de düşünme, bak elinde yarım bıraktığın sandviç var, arta kalanı onlara at. Yok! İlla karşılaştırma yapacak Göcek mi güzel burası mı derseniz bu yazıyı sonuna kadar okumanızı öneririm. Bir de internete girip her iki yeri fotoğraflarla karşılaştırmanızı…
Fiyortlara Yolculuk |
Kent Merkezinde Çiçek Satıcıları |
İlk Adı Christiania…
Oslo, bundan yaklaşık bin yıl önce kurulmuş. İlk adı Christiania. Bu günkü adını 1925 yılında almış ve adı Oslo olmuş. Oslo, Norveç’in başkenti ve yaklaşık 900 bin kişi yaşıyor. Anımsatmak isterim Norveç AB üyesi değil.
Pahalı bir kent...
Karl Johans Caddesi -Spikersuppa |
Oslo için dünyanın en pahalı kentlerinden birisi derler. Doğru mu? El hak doğru. Ulaşımı, oteli, yemesi-içmesi, gezip dolaşması kısaca her şeyi ile pahalı bir kent. Ama geldik bir kere; gezip dolaşacağız.
İlk ziyaretimi Akerhus Kalesine yaptım. Kale, Kral Hahon V döneminde, Oslo’nun çevresinde kurulduğu limana bitişik ve ona hakim bir tepede XIV. yy’ın başlarında yapılmış. Kaleye giriş ücretsiz. Eğer turunuz rehberli ise; size kaleyle ilgili hayalet öyküleri anlatacaktır. Avrupa’da kale olur da hayaleti olmaz mı? Bunların çoğunun turistik öyküler olduğunu aklınızda tutun. Hayalete inanmayın ama bir kale ya da şato gezerken de hayaletsiz kalmayın. Her kaleye ya da ören yerine bir öykü gerek; gerçek ya da değil.
Akherus Kalesi |
Kalenin limana bakan yanında oturulacak yerler var. Orada biraz zaman geçirip, Oslo’ya tepeden bakmanın zevkine varmanızı öneririm. Bu tepeden, kentin belediye binası olan Radhaused (city hall) ve onun önündeki helkelerle bezenmiş havuzu kuş bakışı görebilirsiniz.
Oslo’nun en ilginç caddesi Karl Johans caddesidir. Bu caddede hafif bir yokuşla içinde kraliyet sarayı ve ulusal müzenin bulunduğu Sloottsparken’e çıkar. Osloluların ve Oslo’ya gelmiş yabancıların hoşça vakit geçirebileceği çiçekler ve ulu ağaçlarla bezenmiş bu parktaki Kraliyet Sarayını koruyan askerlerin nöbet değişimi ilginç. Bana daha da ilginç geleni ise; boylu poslu Norveçli askerlerin arasında Uzak Doğu kökenli olduğunu sandığım çekik gözlü, yaklaşık 1 metre 60 santimetre boyundaki askerin ötekilere ayak uydurmak için gösterdiği çabaydı. Ne demişler’’ doğduğun değil doyduğun yerdir vatanın’’. Ben bu küçümen askerin en az Norveç kökenliler kadar Norveçli olduğuna inanıyorum. Hele kendisinden 25-30 cm daha uzunlara ayak uydurma çabasını gördükten sonra…
Kraliyet Sarayı |
Stortinget adı verilen parlamento binasını da bu caddede yürürken görebilir, değişik açılardan fotoğraf çekebilirsiniz. Eee! O kadar yürüdükten sonra bir külah dondurmayı bitirinceye kadar Spikersuppa’ya( buz pateni) bakan banklara oturup dinlenebilirsiniz. Ben Oslo’ya yazın gittiğim için buzda dansı değil, fıskiyelerin güneş ışınları ile yaptığı dansı izledim. Buraya kışın gelenler, patenleri yoksa paten kiralayarak buz pateni pistinden ücret ödemeksizin yararlanabiliyorlarmış.
Alış verişi sevenler için yazıyorum. Caddenin her iki yanında dünya markalarını satan çokça dükkan var. Ben buraya alış veriş için gelmediğim için doğrusu ‘’ ne alınır ne alınmaz’’ bu konuda fikir sahibi değilim
Ana İstasyonun Önü ve Kaplan |
Oslo’da görülecek birçok yer var. Önerim; kent dışında olmasına karşın yürüyerek de gidebileceğiniz botanik bahçesi ve bahçe içindeki müze bunlardan biri. Ayrıca; opera binası, Nobel ödülleri merkezi, soykırım merkezi bunlardan bir kaçı. Özellikle çağdaş bir mimari yapıt olan opera binası görülmeli. Binanın hemen karşısında, deniz içindeki camdan heykeli ise gözden kaçırmayın derim. Akşamları ise körfeze doğru soğuk bir şeyler içmek ya da geç akşam yemeği için City Hall’un hemen karşısındaki körfezin sağ tarafında yer alan Aker Bryye’de yer alan barlardan birine oturur, güneşin son ışıklarının kuzeyin suları içinde kayboluşunu, bu kayboluş sürecinde yakamozların oluşturduğu benzersiz ışık dansını izleyebilirsiniz.
Dikkat ederseniz Oslo'da şunu yiyin güzeldir,bunu yiyin geleneksel Norveç yemeğidir demedim şimdiye kadar. Kaldığım 3 gün içinde doğrusu bu tür yemekleri deneme şansım olmadı. Dedim ya pahalı bir kent, bildik şeylerle doyurdum karnımı.
Oslo’ya geldim de Norveç’in o ünlü fiyortlarını görmedim diyenler için, City Hall’in karşısındaki iskeleden kalkan tur teknelerine biner, yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk süresince Norveç Fiyatları hakkında az da olsa fikir sahibi olabilirsiniz. Asıl fiyortlara, daha büyük teknelerle yapılan turlarla gidildiğini anımsatırım.
Aker Bryye |
Bygdoy ya da denizciliğe dair her şey...
Oslo’ya gittiğinizi nasıl kanıtlarsınız? Bunun bana göre iki yolu var. Bunlardan ilki Bygdoy Yarımadasını ziyaret etmektir. Buraya limandan kalkan teknelerle 15 dakikada ya da biraz daha az para ödeyerek ama daha uzun bir sürede otobüsle ulaşabilirsiniz. Tercih sizin; vaktiniz varsa otobüsü, tercih edin derim. Ben vaktim dar olduğu için rehberli bir turu tercih ettim; biraz daha fazla para ödeyerek…
Oslo’ya gittiğinizi nasıl kanıtlarsınız? Bunun bana göre iki yolu var. Bunlardan ilki Bygdoy Yarımadasını ziyaret etmektir. Buraya limandan kalkan teknelerle 15 dakikada ya da biraz daha az para ödeyerek ama daha uzun bir sürede otobüsle ulaşabilirsiniz. Tercih sizin; vaktiniz varsa otobüsü, tercih edin derim. Ben vaktim dar olduğu için rehberli bir turu tercih ettim; biraz daha fazla para ödeyerek…
Yarımadada birkaç tane deniz ve denizcilik temalı müze var. Bunların en ünlüsü Kon Tiki. Kon Tiki müzesinde ilginç bir sal var. İsterseniz bu salın öyküsünden kısaca söz edeyim.
Amundsen'in G.Kutuba Gittiği Gemi |
T.Heyerdhal'in RA'sı |
Norveçli bilim adamı Thor Heyerdhal balayını geçirmek üzere günün birinde Polenezya’ya gider. Orada bir yıl kadar kalır. Norveç’ e dönüşünde bir yılda edindiği bilgi ve deneyimlere dayanarak Güney Amerika yerlilerinin Orta Çağlarda Polenezya adalarına gittiğini savlar ve bu savını kanıtlamak üzere, o dönemin teknolojisini kullanarak bir sal yapar. Sal, Callao (Peru)’da yetişen balsa ağacından yapılmıştır. Heyerdhal, 1947 yılında Güney Amerika’nın batısından denize açılmış ve yaklaşık 4300 deniz millik mesafeyi 101 günde kat ederek bu savını kanıtlamış. Peki, müzenin adı neden Kon Tiki? Kon Tiki İnkalar’ın en büyük tanrılarının adı. Üstat, onun adını sala, Norveç Devleti de bu müzeye vermiş. Aralarında hiçbir tarihi bağ olmamasına karşın bu kadirşinaslığı takdir etmemek mümkün değil.
Amundsen, Arkadaşları ve Ben |
Müzedeki özgün bir tekne de Ra adı verilen papirüsten yapılmış Mısır teknesi. Üstat, bir şey daha savlayarak, ’’ Kadim Mısırlılar, Amerika’ya Kolomb’dan önce ayak basmıştır’’ demiş. Demiş demesine de inkarcıların ağzı torba değil ki büzesin.
-‘’Kanıtlayamaz, kanıtlayamaz’’ diye tempo tutmuşlar. O da 1970 yılında ‘’ kanıt arayıcıların’’ sesini kesmek için, o çağın teknolojisini esas alarak papirüsten bir tekne yapmış ki; ne yapmış. O kadar olur. Sonuç ne mi olmuş? Adam papirüs salla Mısır'dan Amerika'ya ulaşmış. Ve savını kanıtlamış ve inkarcıların da sesi kesilmiş. Müzedeki papirüs tekne de bunun somut bir kanıtı…
Yarım adadaki bir diğer müze Viking Gemi Müzesi; hani o filmlerde gördüğümüz, bazen kartal, bazen canavar başlı Viking Gemilerin sergilendiği müze. Müzede 3 gemi var. Gemilere yakından bakınca bana filmlerdeki kadar korkunç gelmediler nedense. Belki de, teknelerde, ellerinde kan damlayan baltaları ile sarı örgü saçlı, uçları yukarı kalkık pos bıyıklı Vikingler olmadığı için ürkünç gelmedi. Müzede Vikingler döneminde kullanılan denizcilikle ilgili araç ve gereçler da sergileniyor.
Vigeland Parkı |
Fram Museum ‘da, hepimizin okul kitaplarından anımsayacağı Norveçli ünlü kaşif Roald Amundsen’in Güney Kutbuna gittiği ahşap gemi sergileniyor. Amundsen, 1911 yılında bu gemi ile Güney Kutbuna bayrak diken ilk insan olma onurunu elde ettikten yıllar sonra orada kaybolan bir arkadaşını aramak için çıktığı yolculuktan dönememiş.Soylentiye göre arkadaşını ararken Güney Kutbunda kaybolmuş...
Gemi ahşap ve üç katlı. Kamaralar dar ve kasvetli…
39 metrelik bu gemiyle değil kutuplara gitmek Akdeniz’e bile açılmak olanaksız gibi geldi bana. En azından ben açılmam. Ama insanda bir şeyi keşfetmek, tarihe adını yazdırmak tutkusu varsa; bırakın bu gemiyi, sandalla bile kutuplara gider.
39 metrelik bu gemiyle değil kutuplara gitmek Akdeniz’e bile açılmak olanaksız gibi geldi bana. En azından ben açılmam. Ama insanda bir şeyi keşfetmek, tarihe adını yazdırmak tutkusu varsa; bırakın bu gemiyi, sandalla bile kutuplara gider.
Müze binası ilginç, önce gemiyi getirip buraya koymuşlar, daha sonra da müze binasını onun üzerine kondurmuşlar.
Ayrıca bu müzelere yürüme mesafesinde Norveç Deniz Müzesi var. Eğer denizciliğe meraklıysanız burayı mutlaka ziyaret edin derim. Müzede tekne modelleri, gemi yapım teknolojileri, deniz arkeolojisi vb. konularda ayrıntılı bilgiler veren resim ve fotoğraflar var. Norveç Fiyortlarında özel bir teknoloji ile çekilmiş bir belgesel film var; mutlaka izleyin derim.
Düşler alemi...
Düşler alemi...
Yukarıda,’’ Oslo’ya gittiğinizi nasıl kanıtlarsınız’’ diye sormuş,’’bunun iki yolu var’’diye kendi sorumu kendim yanıtlamış ve ’’ ilk kanıtın Bygdoy Yarım Adasını ziyaret etmek’’ olduğunu söylemiştim.
Şimdi ikincisi ve en önemlisini söylüyorum: Vigeland Parkı…
St. Petersburg’u gördünüz mü?
Oraya gittim diyenlere ikinci sorumu yöneltiyorum: Peki, Çarların yazlık sarayı olan Peterhof’u gördünüz mü? Bu soruya verilen ''evet ''yanıtlarının ilkinden daha az olduğunu kestirebiliyorum. Çünkü St. Petersburg’a yapılan turların çok azında bu saray tur programlarında yer alır. Eğer Peterhof’u gördüyseniz Vigeland’ı ancak bura ile kıyaslayabilirsiniz. Ve sonuçta bu karşılaştırmayı hakem kararı ile Vigeland kazanır.
Vigeland Parkı |
''Birçok ülke, sayısız kent ve bu kentlerde yüzlerce park gördüm ama bu ana kadar Vigeland gibisini görmedim'' desem inanın abartmış olmam. Hatta şu cümleyi, tüm eleştirileri şimdiden kabul ederek kayda geçiyorum. Sırf Vigeland’ı görmek için Oslo’ya gidilir.Bu yargım, Oslo’ya ve oradaki eserlere haksızlık kabul edilecekse ; kabulümdür.
City Hall’un karşısındaki tramvay durağından 12 numaralı tramvaya bindim. Öylesine heyecanlıydım ki; anlatamam. Park hakkında birçok yazı okumuş, birkaç öykü dinlemiştim. Hazır tramvaydayken parkın kuruluş öyküsünden kısaca söz edeyim. Norveçli heykeltıraş Güstav Vigeland (1869-1943),evinin ve atölyesinin bulunduğu Frogner bölgesindeki bir alanı belediye kendine tahsis ederse; burayı heykellerle dolu bir parka dönüştüreceğini söyler ve anlaşma sağlanınca da 1924 yılında işe koyulur. Vigeland parkın tamamlandığını görmeden ikinci dünya savaşının en kızgın zamanında ,1943 yılında ölür. Ama parkın yapımı , onun ölümünden sonra 1950 yılında tamamlanır. Parkta tam 212 heykel, 600 civarında yüksek kabartma figür var. Heykellerin hepsi çıplak… Parka giriş bilabedel… Yani parasız.
Ünlü Kızgın Çocuk-Vigeland |
Vigeland Parkı |
İnsanlı Sütun |
İnsanlı Sütundan Ayrıntı |
Bu düşüncelerle boğuşurken kulağa müzik gibi gelen su şırıltısı ile kendime geliyorum. Herbir yanı heykellerle bezenmiş kocaman bir havuz... Fotoğraf çekmeyi bırakıyor, gözlerimi kapıyor, tuhaf ama gözümün önündeki gerçeği düşlüyorum…
Uzakta bir sütun. Yaklaşmaya başlayınca bunun üst üste yığılmış insan bedenlerinden oluşmuş bir heykel kümesi olduğunu görüyorum. Tek kelimeyle muhteşem…
Uzakta bir sütun. Yaklaşmaya başlayınca bunun üst üste yığılmış insan bedenlerinden oluşmuş bir heykel kümesi olduğunu görüyorum. Tek kelimeyle muhteşem…
Park kocaman. Her yanı , anlatılamayacak derecede güzel heykellerle bezenmiş. Ben gidemedim ama otelde görüştüğüm görevli, geceleri, hele ay dolunayken görüntünün bir başka güzel olduğunu söyledi.
Oslo’ya bir kez daha gelirsem ki; gelmeye çalışacağım, mutlaka mehtabın dolunay olduğu bir geceyi seçeceğim.
Küçük bir öneri: Bu parka iki kez gidin. Bir keresinde fotoğraf çekmek için, ötekisinde ise; heykelleri doya doya incelemek için. Bu arada onca heykelin arasında kızgın çocuk heykelini öne çıkaranlara şunu söylemek istiyorum. Evet, heykel güzel olmasına güzel ama öteki 211 heykelin hakkını da yemeyelim.
Aklınızda bulunsun
.Eğer Oslo'ya bir turla gitmeyecekseniz,seyahatinizi 15 Haziran -15 temmuz arasına gelecek şekilde ayarlayın.Hem beyaz geceleri yaşamış olursunuz hem de daha az yağmurla karşılaşırsınız.
.Bu tarihlerde Oslo kalabalık oluyor,otelinizi 4-5 ay önceden ayarlamanız size yer ve fiyat avantajı sağlar.
.Norveç EU'de değil.O nedenle orada Norveç Kronu harcayacaksınız.1 USD yaklaşık 5.75 NOK (kasım 2012)
.Oslo'da yarım lt'lik şişe suyu bile yaklaşık 2 USD.Allahtan,çeşmeden akan sular içilebilir.Unutmayın!
.Türkiye Büyük Elçiliği:
Adres:Halvdan Svartes Gate,5 N.0 244
Tel:+47 22 128 750
Fax:+4722556263
E-Posta: embassy.oslo@mfa.gov.tr
.THY'nin haftada 5 gün karşılıklı seferleri var.
Oslo Yakınlarındaki Fiyordlar |
Parlmento Binası |
Aklınızda bulunsun
.Eğer Oslo'ya bir turla gitmeyecekseniz,seyahatinizi 15 Haziran -15 temmuz arasına gelecek şekilde ayarlayın.Hem beyaz geceleri yaşamış olursunuz hem de daha az yağmurla karşılaşırsınız.
.Bu tarihlerde Oslo kalabalık oluyor,otelinizi 4-5 ay önceden ayarlamanız size yer ve fiyat avantajı sağlar.
.Norveç EU'de değil.O nedenle orada Norveç Kronu harcayacaksınız.1 USD yaklaşık 5.75 NOK (kasım 2012)
.Oslo'da yarım lt'lik şişe suyu bile yaklaşık 2 USD.Allahtan,çeşmeden akan sular içilebilir.Unutmayın!
.Türkiye Büyük Elçiliği:
Adres:Halvdan Svartes Gate,5 N.0 244
Tel:+47 22 128 750
Fax:+4722556263
E-Posta: embassy.oslo@mfa.gov.tr
.THY'nin haftada 5 gün karşılıklı seferleri var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder