KÖLN-COLOGNE
Ülkem dışında çok gittiğim ve en uzun süre yaşadığım kenttir Köln. İlk kez
1973 yılının temmuzunda gitmiş, iki ay kadar yaşamıştım. Gerçek
anlamda gezdiğim ilk kentti. Bu tarihten sonra sayamadığım kadar çok gittim. En
son gidişim ise; Köln Fenerbahçeliler Derneği'nin daveti üzerine bu yılın mayıs ayındaydı.
.
.
Başkalarını bilemem ama ben, sıkça gittiğim ve uzun zaman yaşadığım kentleri, mutlaka bir şeyleri eksik anlatacağım, önemli bir ayrıntıyı atlayacağım endişesiyle yazmaktan uzak durmuşumdur.
''Peki Köln'ü bunca yıl aradan sonra neden yazmaya karar verdim ?'' Bu yılın mayıs ayında, Köln Fenerbahçeliler Derneğinin düzenlediği ''bahar '' etkinliği'' davetine icabet edip, orada 4 gün geçirince,
''Artık kaçış yok, Ülken dışında, gerçek anlamda gezip gördüğün ilk kent olan Köln'ü yazma zamanı çoktan geldi de geçiyor, vira bismillah ! '' deyip bilgisayarımın tuşlarını takırdatmaya başladım.
''Peki Köln'ü bunca yıl aradan sonra neden yazmaya karar verdim ?'' Bu yılın mayıs ayında, Köln Fenerbahçeliler Derneğinin düzenlediği ''bahar '' etkinliği'' davetine icabet edip, orada 4 gün geçirince,
''Artık kaçış yok, Ülken dışında, gerçek anlamda gezip gördüğün ilk kent olan Köln'ü yazma zamanı çoktan geldi de geçiyor, vira bismillah ! '' deyip bilgisayarımın tuşlarını takırdatmaya başladım.
Ren Nehrinde Sefer Yapan Gemi Otel |
Köln Tarihine Kuş Bakışı
Köln, MÖ 50 yılında zamanın Roma İmparatoru Claudius tarafından, Cermen kabilelerinin saldırılarından korunmak için kurulmuş bir ileri karakolmuş. Claudius, kente karısı Agrippina'nın adını vermiş. Ancak Roma tarihi hakkında biraz bilgi sahibi olanlar, Agrippina'nın , Claudius'un bu jestine, onu zehirleyerek karşılık verdiğini anımsayacaklardır.
Köln, MÖ 50 yılında zamanın Roma İmparatoru Claudius tarafından, Cermen kabilelerinin saldırılarından korunmak için kurulmuş bir ileri karakolmuş. Claudius, kente karısı Agrippina'nın adını vermiş. Ancak Roma tarihi hakkında biraz bilgi sahibi olanlar, Agrippina'nın , Claudius'un bu jestine, onu zehirleyerek karşılık verdiğini anımsayacaklardır.
Bu olaydan yaklaşık 500 yıl sonra kent, Latince coloniadan (koloni) evrilen Cologne-Köln adını almış; iyi de olmuş..
Kıyısında kurulduğu Ren Nehri'nin de etkisiyle Orta Çağdan itibaren Kuzey Almanya'nın en önemli ticaret merkezi durumuna gelen Köln, Birinci Dünya Savaşı'nı kazasız belasız ve hasarsız atlatmış atlatmasına da İkinci Dünya Savaşı sırasında deyim yerindeyse yerle bir olmuş. Savaş sonrası ise yaşanan ''Alman Kalkınma Mucizesi'' ile birlikte, hızla gelişen ve bu gün yaklaşık 1
milyon 50 bin kişinin yaşadığı bir kent olan Köln, aynı zamanda Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin de başkentidir.
Böll Platz'dan Dom |
Nerelere gidilir
Köln'e ister uçakla, ister kara yolu ile isterseniz trenle gelin, kenti gezmeye Houpthbahnhof'dan-merkez tren garı- başlamalısınız. 1859 yılında yapımı tamamlanan Hbf, günün 24 saati adeta canlı bir organizmaymışcasına hareketlidir. Bhf'dan Almanya'nin Berlin, Frankfurt, Münih, Hamburg gibi önemli kentleri ile Almanya dışındaki, bir çok başkente tarifeli tren seferleri yapılmaktadır.
''Tren bileti nasıl alırım, Almanca bilmiyorum'' diye üzülmeyin. Burada otomatik tren bileti veren makinelerde Türkçe yönlendirmeler var.Aklınızda bulunsun,Türklerin Almnya'da n yoğun olduğu eyaletlerden biri de Kuzey Ren Vestfaya Eyaletidir. Hbf'da alış veriş yapacağınız, yemek yiyeceğiniz çokça kafe ve dönerci bulabilirsiniz.
Dom Katedrali Hbh'’a birkaç dakikalık mesafededir. Katedral Köln'ün en ilginç yapısıdır. Köln'e gelip de burayı görmeden gidene rastlamadım. Öyle ki; görmek isteseniz de istemeseniz de bu katedral, Köln'ün hemen her tarafından görünür. Gerçekte bulunduğu kentle özdeşleşen çok az yapı vardır. Söz gelimi bunlardan biri Pisa Kulesi, bir diğeri Eiffel Kulesi'dir. Bunların fotoğrafını gördüğünüz de ''burası neresi'' demezsiniz. İşte Dom Katedrali'de böyledir. Kısaca Dom demek Köln demektir.''Tren bileti nasıl alırım, Almanca bilmiyorum'' diye üzülmeyin. Burada otomatik tren bileti veren makinelerde Türkçe yönlendirmeler var.Aklınızda bulunsun,Türklerin Almnya'da n yoğun olduğu eyaletlerden biri de Kuzey Ren Vestfaya Eyaletidir. Hbf'da alış veriş yapacağınız, yemek yiyeceğiniz çokça kafe ve dönerci bulabilirsiniz.
Dom |
Dom |
![]() |
Dom Katedrali |
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan katedral Kuzey Avrupa'nın gotik biçemli en büyük kilisesidir. Her iki kulesinin yüksekliği 157 metreye ulaşır.
![]() |
Bir Gargoyle Örneği |
Kum taşından örüldüğünü sandığım dış duvarları, yüzyılların etkisi ile kararmış. Katedralin önünde bulunan meydanda durup kulelere baktığınızda; yapının görkemi karşısında kendinizi güçsüz ve çaresiz hissediyorsunuz. Katedralin dış duvarları nakış gibi işlenmiş. Onlarca aziz heykelinin bulunduğu dış duvarlarda, çatının suyunu akıtmak için yapılan ve oluk görevi gören gargoyle denilen, insan- hayvan karışımı yontulara baktığınızda ürperiyorsunuz.
Katedralin içi, dışı gibi kasvetli.. Bu kasvet gotik yapıların bir özelliği olmalı... İçerde bulunan heykellerin ve şapellerin yanında dikkat çeken en önemli unsur ise, incildeki öykülerin tasvir edildiği vitraylar...
Dom'daki ilginç yerlerden biri de sağdaki çan kulesine tırmanmak. Hediyesi 5 €. Ben, yıllar önce bir solukta çıkmıştım bu daracık merdivenlerden. Bu kez çıkarken iki kez dizimi dinlendirmek için durduğumu itiraf etmeliyim. Erinmedim saydım: Kulenin tepesine 509 basamakla çıkılıyor.
Dom konusunu bağlarken şunu söylemeden geçmeyeyim.''Köln'ne sadece Dom'u görmek için bile gelinebilir.''
Dom-Giriş Kapısı |
Dom'un hemen yanı başında Roma- Germen Müzesi (Römisch-Germaniches Museum) bulunuyor.
Bu müze, kentin tarihini öğrenmek isteyenler için önemli müzedir. Müzede Roma dönemine ilişkin eserler sergilenmekte... Ancak bizdeki müzelerle karşılaştırdığınızda biraz yavan kalıyor.
Bu arada müze binasının çağdaş mimari ile yapıldığını da sözlerime ekleyeyim.
Almanlar, eski ve yeninin mimari zıtlığını göstermek için müzeyi bu biçemde yapmış olabilirler. Her ne düşünceyle yapmış olsalar da ben bu müzeyi, Köln'ün sembolü olan Dom'un burnun dibine yapmazdım doğrusu...
Müze pazartesi günleri, dışında her gün açık. Hediyesi 9 euro.
Roma -Germen Müzesi'nin hemen arkasında bulunan Heinrich Böll Platz'ı çevreleyen iki önemli yapı var. Bunlardan biri;1985 yılında, bir vakfın desteği ile kurulan Gesellschaft für Moderne Kunts Museum'dur.
Çağdaş sanat eserlerinin kalıcı olarak sergilendiği müzede, zaman zaman müzenin temasına uygun olarak yine çağdaş sanatçıların eserlerine de yer verilmektedir.
![]() |
Roma- Germen Müzesi |
Eğer çağdaş sanatlara ilgi duyuyorsanız, kesinlikle gezin derim. Köln'e yapacağım ilk ziyaretimde burayı bir kez daha gezeceğim.
Henrich Böll Meydanının hemen yanı başında ilginç bir demir yolu köprüsü var. Adı Hohenzollerbrücke. Aslında köprü normal bir demir yolu köprüsü. Asıl ilginç olan yanı: yüklendiği ikincil görevden kaynaklanıyor. Köprü,parmaklıklarına asılan ve yeni evlilerin aşklarının sağlamlığını ve sürekliliğini simgeleyen kilitlere ev sahipliği yapıyor.
Bu görenek, köprüsü olan bir çok Avrupa kentinde de uygulanıyor. Köprü parmaklıklarında binlerce kilit var. Kilitlerin kimi eğreti. biraz zorlamayla açılabilir. Bu evliğin sağlam temele dayanmadığını mı gösteriyor dersiniz?
Kimi de öyle kavi ve sağlam ki; topla tüfekle açamazsınız.
Köprü de bir de yaya yolu var. Buradan Deutz'a yürüyerek geçebilirsiniz. Bu arada yüksekçe bir yerde değilseniz ya da bir drona sahip değilseniz; Böll Meydanı, Dom'un güzel fotograflarını çekmek için ideal bir yer.
Meydanda bir de II.Kaiser Wilhelm'in at üstünde güzel bir heykeli var. Ren Nehrinin karşı kıyısında da , yani köprünün karşı yakasında ise; I. Kaiser Wilhelm'in ki bulunuyor. Anlaşılan Almanlar, köprüyü koruma görevini imparatorlarına vermişler.
II. Kaiser Wilhelm
Buradan aşağı inip Rhein Garten'i boydan boya geçen, Ren Nehrine koşut yürüyüş yolunda yürümenizi öneririm Yürümek dedimse illa da yürümeniz gerekmiyor. Bir Kölsh Birası alır, ulu bir ağacın dibindeki bir banka oturur, hem dinlenir, hemde Ren Nehrine özgü yük gemilerinin akıntıya karşı verdikleri çabayı izlersiniz. Yok komformistseniz; yürüyüş yolunun sağındaki kafe, birahane ve restoranlara oturup aynı şeyi yaparsınız. Ama izleyeceğiniz gene ince uzun nehir gemileridir.
St. Martin |
Bu yürüyüş yolu kesintisiz olarak Deutzer Bürücke'ye kadar uzanır. Yürüyüş sırasında bisikletlilere dikkat edin. Eğer kendilerine ayrılmış yollardan gidiyorsanız acımadan çarparlar, haberiniz olsun. Deuztzer Brücke'ye doğru yürürken sağ tarafınızda 4 köşe kulesi olan bir kilise göreceksiniz. Bu St. Martin Bazilikası'dır. Köln'deki 12 romanesk biçemli kiliseden biri olan bazilika, Dom Katedrali ile birlikte kentin panoramasını tamamlayan güzel yapılardan biridir.
Yürüyüş yolu Deutzer Brücke'ye kadar kesintisiz devam eder. Köprünün altından geçip, hiç bozmadan Scokoladenmuseum'u (Çikolata Müzesi) buluncaya kadar yürüyün.
Çikolata müzesi bende, nehrin bağrına saplanmış bir bıçak izlenimi veren bir yarımada üzerine kurulu. Müzeyi ziyaret etmeden size bir uyarım olacak: Eğer yanınızda çocuklarınız varsa; girmenizi önermem. Çünkü size pahalıya patlar gününüz zehir olur.
'' Çocuklarım benim her şeyim. Onlara canım feda''
diyorsanız siz bilirsiniz. Ama müzeden çıkınca yüzünüzün aldığı şekli görmeyi çok isterim doğrusu...
Neyse biz işimize bakalım. Müze, benim gibi daha önce bu tür müzeleri gezenler için bile ilginç. Çikolatanın geçmişi taa! Azteklere kadar uzanıyormuş. Müzede bir de çikolata üretim tesisi var. Burada kakao çekirdeğinin nasıl çikolataya dönüştüğünü, nasıl paketlendiğini izliyorsunuz. Doğal olarak çikolatanın paketlenmesi ile üretim süreci tamamlanmıyor. Sürecin tamamlanması için burada sizin devreye girmeniz gerekiyor ve süreç çikolata satın almanızla sona eriyor. İçeride, belki daha önce hiç görmediğiniz türde çikolata var, ucuzundan pahalısına... Müzeye girişin 10 €. Buraya ilişkin olarak çocuklu ailelere için tek iyi haber, girişte ailelere indirim yapıyorlar.
Çikolata Müzesinin arkasında ise, Deutsches Sport & Olimpia Museum var. Daha önceki gelişlerimde olduğu gibi bu kez de girmedim müzeye. Ama ilgilenen olursa; hazır buraya gelmişken bu müzeyi de gezebilirler.
Köprüden sonra Am Leystapel yolundan karşıya geçin. Küçük bir kilise ile burun buruna geleceksiniz. Romanesk (Gotik Mimarinin Önceli) mimarinin küçük bir örneği olan St. Maria Kilisesi, ilk kez 948 yılında hizmete girmiş ama zaman içinde yapılan eklemeler ile bu günkü halini almış. Kilise dışarıdan bir şeye benzemiyor gibi. Ama görünüşe aldanmayın, bir zahmet içeri girin.
St. Maria |
The Seaman's Madonna |
Kilisenin içinde genelde incilden esinlenilerek yapılan resimler ve vitraylar var. Ama bunların yanında size ''iyi ki dışındaki sadeliğe bakıp da girmezlik etmemişim'' dedirtecek, ahşaptan güzel bir heykel var. Adı: Denizci Madonna- The Seaman's Madonna''. Bu ahşap yontu Janos Van Cleve'nin yapıtıymış. Ayrıca kilisenin tavanında da boyayla yapılmış süslemeler ilginç...
Kiliseden çıktıktan sonra sola dönüp Am Leystapel'i geldiğiniz yönün tersine Deutzer Bücke'ye gelinceye kadar izleyin. Köprüye ulaşınca, artık kıyıya veda edip kentin sokaklarına dalın.
Bir süre yürüdükten sonra kentin ünlü eğlence yerlerinden biri olan Alter Markt'a ulaşırsınız. Baharı , yazı ve güzü bir yana bırakın; kışın hafta sonlarında bile, eğer gökte yağmur yüklü bulutlar yoksa; buradaki kafe ve birahanelerde yer bulmak çok güçtür. Ben, Köln'e geldiğimde, her zaman olmasa bile, buraya mutlaka uğrrım.
Ancak, son gelişimde hava yağışlı olduğundan dolayı çektiğim fotografda ortalıkta pek kimseleri görmeyeceksiniz.
Burada ki birahanelerde ve kafelerde fiyatlar makul. '' Hesap ne gelecek ?'' korkusu olmadan yiyip, içebilirsiniz.
Alter Markt |
Mauritus Kirche |
Romalılar'ın Köln'ü kurduktan sonra kentin etrafını surlarla çevirdiklerini yukarıda anlatmıştım.
Bu surların dışarıya açılan kapılarından biri de Hahnentorburg'dur. Kentin batı kesiminde yer alan kapı, horoz kapısı olarak da bilinir..
Yapımı 1235-1240 yılları arasında tamamlanan ve iki yarım daireden oluşan mazgallı kulelerin arasında kemerli bir kapı vardır.
Köln'ü çevreleyen surlar, 19. yüzyılın sonunda kentin genişlemesini ve büyümesini engellediği için yıkılmış, sadece bu günkü iki kule bırakılmış. Hahnentor, zaman içinde kimi zaman hapishane, kimi zaman sergi alanı ve müze olarak kullanılmış.
Hahnentor |
Aziz Greon Bazilikası Dom'a 8-10 dakikalık yürüyüş mesafesindededir. Bazilika 1607 yılında yapılmıştır. Bir çok kilisede olduğu burada da ibadetin yanı sıra programlı olarak konserler verilmektedir. Ben yaklaşık 10 yıl önce, rastlantısal olarak bir org dinletisine tanık olmuştum. Harika bir dinletiydi. Eğer kilise müziğinden hoşlanıyorsanız; internetden hangi kilisede ne tür dinleti var öğrenir, işi rastlantıya bırakmazsınız.
St. Greon |
![]() |
St.Greon |
![]() |
St.Ursula |
![]() |
Altın Oda ve Kemiklerin Sıralandığı Duvar- St. Ursula |
![]() |
St.Kunibert |
Başka Nerelere Gidilir
Almanya'nın tüm kentlerinde olduğu gibi Köln de parklarıyla, botanik bakçeleri ile yeşil bir kenttir. Bunların en önemlisi olan Botaniche Garden/ Flora, kentin kuzeyinde, hayvanat bahçesinin hemen yakınındadır. E.von Oppenheim öncülügünde , Köln'ün ileri gelenlerinin desteği ile 1864 yılında kurulan botanik bahçesi, 11.5 hektar alanı kaplamaktadır. Başlangıçta flora ve botanik bölümü duvarlarla bir birinden ayrılmışken, 1920'lerden sonra bu duvar ortadan kaldırılmış, o tarihten itibaren tek bir botanik bahçesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bahçede 10 binden fazla tür bitki varmış. Palm house ve tropik serada sıcak iklimlerin egzotik ağaçları arasında dolaşırken kendinizi yağmur ormanlarında safari yapıyor duygusuna kaptırabilirsiniz. Zaman zaman konserlere ve toplantılara ev sahipliği yapan botanik bahçesinde spor yapabileceğiniz yürüyüş yolları da bulunmaktadır. Hoşça vakit geçireceğinizi umduğum Botanik Garden'a son gidişimde para ödemedim. Daha önce bir kez daha gitmiştim ama giriş parası ödeyip, ödemediğimi anımsamıyorum doğrusu..
Botanik Garden/Flora |
Nehrin doğu yakasında, Hohenzollernbrücke ile Zoobrücke arasındaki, nehre kıyısı olan 40 hektarlık bir alana kurulu Rhein Park, bana göre Köln'ün hem en güzel parkı hem de en güzel yerlerinden biridir. 1912 yılında hizmete açılan park 1989 yılında ulusal değer olarak kabul edilmiştir.
Yürüyüş yolları, oyun alanları ve ziyaretçilerin üzerine uzanıp düş kurabileceği halı misali çimleriyle park tam bir sosyal etkinlik alanıdır.
Tiergarten |
Park, özellikle mayıs ekim arası çok güzel oluyor. Buraya kesinlikle gelmenizi öneririm. Giriş parasız.
![]() |
Rhein Park |
Media Park |
Köln'd bir de hayvanat bahçesi-Tiergarten- var. 1860 yılında 40 hektar arazi üzerine kurulu hayvanat bahçesi, 500'ün üzerinde hayvan türüne ev sahipliği yapıyormuş.
Hayvanat bahçesinin kurulduğu alan geniş. Ziyaretçiler genelde bisikletle dolaşıyor. Her hayvanat bahçesinin olmazsa olmazı; hayvan temalı oyuncakların satıldığı bir de hediyelik eşya satan dükkan var. Çocukları uzak tutun(!). Hayvanat bahçesine giriş yetişkinler için 14 Euro. Aile indirimi var.
''Yaşar kendine uygun bir mezar yeri miarıyor. ?'
diye düşünenleriniz olabilir. Henüz böyle bir niyetim yok.
Ren Üstünde Yeni Binalar |
Tekneden Dom ve St. Martin |
Köln'ü bir de Ren Nehrinden görmek isterseniz,
Hohenzollerbrücke'nin yakınında bulunan iskeleden kalkan nehir gemilerine binin.
Tur yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Tur sırasında güzel fotograflar çekebilirsiniz.
Hediyesi 16.Euro.
Köln'ü gezmek için yeterli zamanınız yoksa, istediğiniz durakta inip gene istediğiniz durakta binerek turunuza devam edebileceğiniz Hip-on Hop-off tur otobüslerine binmenizi öneririm. Bir günlük turun hediyesi 16 Euro.
Bu arada Köln'ü bisikletle de dolaşabilirsiniz. Özellikle nehir kıyısını bisikletle dolaşmak çok eğlenceli. Korkmayın bir çok Avrupa kentinde olduğu gibi Köln'dede bisikletler için ayrılmış özel yollar var.
Ne Yeni Ne İçilir
Tüm Alman kentlerinde olduğu gibi geleneksel Köln Mutfağı'nın temelini patates oluşturuyor. Domuz eti, sosis, haşlanmış sebze ve pasta da Köln Mutfağı'nın olmazsa olmazları arasında yer alıyorlar.
Köln'de bir çok türk restoranı da var. Bu restoranların başat yemeği ise döner.
Köln Fenerbahçeliler Derneği Üyeleri ve Kulüpten Arkadaşlarla Gulaş Restorandayız |
Ama ben size sadece bir yer önereceğim. Köln'e her gidişimde uğramadan dönmediğim bir restoranı... Yeri Neumarkt'da.
Ama adı Puszta Hütte.
Adresi ise; Fleischemengergasse no:57
Neumarkt'a o restoranı bulun, sonunda bana hak vereceksiniz.
Gilden Kölsch |
Elbette bu sorunun yanıtı '' ne bulursan içilir'' olmayacak. Köln bir bira kenti ve buraya özgü Kölsch biraları ünlü. Zaten Kölsch , Almanca'da Kölnlü ya da Köln'e ait demekmiş. Köln'de yaşayan arkadaşlarıma sordum; 40'a yakın Kölsch tipi bira varmış burada.
Az Sonra Kızarmış Patates ve Bira Molası |
Yıl 1988 Schildergasse- Neumarkt |
Köln'de Eğlence
Ne tür bir eğlenceden hoşlandığınız konusunda en ufak bir fikrim yok. Bu size bazı önerilerde bulunmayacağım anlamına gelmez. Ortalama bir insanın gidebileceği yerlerden bir kaç mekan adı ve adresi verebilirim.
Geç vakte kadar eğlenip bir yandan da biranızı yudumlayacağınız bir yer arıyorsanız, Aachener Str. 33'de bulunan Sixpack'ı, kalabalıktan hoşlanıyorsanız gene Aachener Str. no: 57'de adreslenen Tausenbar'ı, yok ben eski müziklerden hoşlanır, nostaljik takılırım derseniz Hohenzollernring 90'da bulunan Diamond'su öneririm.
![]() |
Pascha-Fotograf Google'dan Alınmıştır |
Yok bunlar beni kesmez diyenlere de önerebieceğim Pascha' paşa- var. Pascha 12 katlı bir binada hizmet veriyor. 1974 yılında bir genel ev olarak faaliyetine başlayan ve 1994 yılından bu yana Pascha adıyla faaliyet gösteren mekanda eğlencenin her türlüsü var, yeter ki paranız olsun. Restoran, gece kulübü, bar, güzellik ve masaj salonları, solaryum ve hotel burada alacağınız hizmetlerden birkaçı. Gece kulübü hariç bütün hizmetler 7/24 veriliyor. Gece kulübü ise 21.00-05.00 arası açık. Ama buranın ünü sadece verdiği bu komple eğlence hizmetinden kaynaklanmıyor. Burası aynı zamanda Avrupa'nın en büyük genel eviymiş. Zaten bulunduğu sokağın adı da Horn Strasse. Horn, Almanca'da boynuz demek. Pascha'nın sahipleri, hem yaptıkları işi kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıklasın, hem de arayanlar, mekanı kolay bulsunlar diye olacak, özellikle horn- boynuz sokağında konuşlanmış olabilirler(!).
Pascha'ya giriş 5( yazıyla beş) Euro. (Bu rakam 10 yıl öncesinin, şimdi girişte ne alıyorlar fikrim yok). Rivayet edilir ki; Pasca adını koluna dövme yaptıranlar, buraya ömür boyu para vermeden giriyorlarmış. Böyle bir şey yaptırırsanız, ve canım ülkemde yaşıyorsanız ömür boyu uzun kollu gömlek giymek zorunda kalacağınızı anımsatmak isterim. Bu arada küçük bir not. Eskiden buraya kadın müşteri almazlardı. Bir kaç yıldır alıyorlarmış diye duydum.
Köln Fenerbahçeliler Derneği'nin Bahar Şenliği |
Alış Veriş
Köln'ün en önemli ve en tanınmış alış veriş merkezi, buraya 1960'lı yılların başında gelen ilk kuşak Türkler'in Beyoğlu diye adlandırdıkları Shildergasse'dir. Sadece yayalara açık olan bu caddedeki mağazalarda, hem Almanya'nın hem de dünya markalarını bulabilirsiniz. Aynı caddede alış verişe daha düşük bütçe ayıranlara hitap eden mağazaları da bulabilirsiniz. var. Ama daha özel ve butik şeyler arıyorsanız, Rudolfplatz, Benesisstrasse ve Ehrenstrasse'ye gitmeniz gerekir.
![]() |
Eau de Cologne |
Köln'den alınacak en güzel hediye ise, adı Köln ile özdeşleşmiş olan 4711 Kölnisch Wasser'dir. 1709 yılında Giovanni Paola Feminis'in icat ettiği bu kolonyayı Dom çevresinde bulunan 4711'in resmi mağazalarında satın alabilirsiniz.
Nasıl Gidilir
Köln' THY'nin her gün karşılıklı seferleri var.
Türkiye'nin Köln Konsolosluğu
Adres: Luxemburger Str. 285, 50354 Hürth, Almanya
Not: Bu yazı Köln'e her gidişimde güncellenecektir.
Gulaş |
Botanik Garden/Flora |
Dom |
Ren Kıyısı |
Köln Fenerbahçeliler Derneği'nin Bahar Şenliği |
Tiergarten |
![]() |
St.Ursula -Bakire Kafatası Muhafazası |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder